Onderzoek

Stichting PLN houdt zich continu bezig met wetenschappelijke onderzoeken en projecten. De afgelopen jaren hebben wij ons netwerk uitgebreid met een (inter)nationaal samenwerkingsverband van gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse onderzoekscentra.

Wij financieren pionierend onderzoek. Het verkrijgen van fondsen voor pionierend onderzoek is moeizaam. Door onze financiering kan het onderzoek starten waarna bij het behalen van de positieve resultaten middelen uit andere fondsen verkregen kunnen worden. Op deze wijze volgen we nieuwe ontwikkelingen en inzichten in de wetenschap slagvaardiger optreden.

Ook stimuleren en financieren wij jonge getalenteerde studenten en postdocs bij het uitzenden naar verschillende laboratoria/ onderzoekscentra (wereldwijd) om ons onderzoek daar te versnellen. Zij nemen de opgedane kennis ook weer mee terug naar Nederland.

We staan altijd open voor onderzoeksvoorstellen en ideeën. De stichting verbindt onderzoekers wereldwijd, jaagt onderzoek aan, stimuleert én financiert jong talent en out-of-the-box ideeën. Het verkrijgen voor subsidies voor nieuw onderzoek is lastig. Daarom helpen we je graag in deze fase op weg. Want wie weet is jouw onderzoeksplan wel de oplossing. 

De verschillende onderzoeksrichtingen

Een belangrijk argument voor onze projecten is de grote spin-off, die grotendeels bestaat uit een beter begrip van de werking van de hartspiercel en vooral de werking van de calciumbalans waardoor de hartspier samentrekt en ontspant. Dit kan mogelijk ook worden toegepast bij het vinden van behandelmethoden voor hartfalen, een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd.

Hieronder lees je meer over onze wetenschappelijke onderzoekstrajecten.

Etiologisch onderzoek

Deze categorie bevat het onderzoek naar de oorzaak van de ziekte (links in het overzicht). Deze categorie kan verder onderverdeeld worden op drie verschillende niveaus:

Therapeutisch onderzoek

Deze categorie omvat het onderzoek naar een medicijn voor PLN (rechts in het overzicht). Deze categorie kan verder onderverdeeld worden in drie verschillende onderzoeksrichtingen:

Testplatformen

Deze categorie laat de platformen zien die ontwikkeld zijn om nieuw ontwikkelde medicijnen op te testen. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld de verschillende diermodellen met de PLN mutatie en de uit stamcellen gekweekte hartcellen met de PLN mutatie.

Onderzoeksmogelijkheden

De stichting biedt onderzoekers verschillende mogelijkheden om onderzoek naar PLN te doen. We kunnen je helpen door middel van een financiering of het aanleveren van materiaal van onze eigen biobank. 

PLN Spark Grant

Onderzoekers kunnen via PLN Spark Grant kleinere hoeveelheden financiering aanvragen voor onderzoek.

PLN Biobank

Met onze eigen biobank slaan we bloed van donateurs op voor wetenschappelijk onderzoek.

Crazy ideas

We staan altijd open voor out-of-the-box ideeën van onderzoekers om nieuwe inzichten te vergaren.

Bestaande onderzoeken

Dit overzicht is verre van compleet, maar het geeft wel een goed beeld van welke onderzoeken er lopen en waar de stichting bij betrokken is (geweest). Heb jij een onderzoek over PLN dat in dit overzicht thuishoort? We horen er graag over.

Hartenbank

Stichting PLN is mede-initiator van deze Hartenbank. Biobank voor harten De Hartenbank is een centrale biobank waarin

Lees verder

contact

Onderzoek

Heb je een vraag over wetenschappelijk onderzoek? Dan brengt onze collega Marise of Annette je graag in contact met de juiste persoon. Dit is in de meeste gevallen onze Scientific Officer, Annet Linders.