Informatie voor de pers

Het bewustzijn rondom PLN vergroten doen we samen. De media speelt daarin een belangrijke rol, want door jullie kunnen we meer mensen informeren en dragers op tijd bereiken. Daarom komen we graag met jou in contact voor de ontwikkeling van artikelen, podcasts of andere vormen van content. Onze collega’s denken met je mee.

Belangrijke informatie:

Feiten

Doelen

Huidige stand van zaken:

Er is op dit moment nog geen genezende behandeling voor de PLN-mutatie. Per patiënt wordt gekeken naar hoe de klachten verminderd kunnen worden. Soms gebeurt dit aan de hand van medicijnen. Soms krijgt men een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator, een soort pacemaker), die ingrijpt bij ritmestoornissen. In uiterste gevallen kan een steunhart (LVAD) of uiteindelijk een harttransplantatie noodzakelijk zijn.

Gemuteerde phospholamban eiwitten (PLN) worden geproduceerd vanuit het gemuteerde PLN-gen in het DNA. Veel mogelijke therapieën voor PLN, die nu onderzocht worden, grijpen in op een bepaald punt in dit productieproces. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar een manier om de mutatie in het DNA te ‘repareren’ door middel van DNA-bewerkingstechnieken als CRISPR-cas of Prime Editing.

Ook worden er mogelijkheden verkend om het foutieve mRNA af te vangen door middel van een short interfering RNA, short hairpin RNA of antisense RNA. Hiermee zou voorkomen kunnen worden dat het foutieve PLN-eiwit geproduceerd wordt. Meer weten over PLN en de oorsprong? Klik dan hier

Eerder in het nieuws

Logo & beeldmerk

Zijn er grafische elementen nodig voor een artikel, podcast of video? Dan leveren we die graag aan. Hierbij presenteren we de kleurcodes van onze huisstijl, daarnaast kun je ons logo downloaden.

#E64023

#0097D6

#07425B

#101C39

#e9e9e9

#555555

Iets anders nodig?

Dragers

Onze stichting is opgericht voor én door dragers. Daarom zijn we altijd in contact met dragers door het land, die hun verhaal willen en kunnen vertellen voor een interview of onderzoek.

Invalshoeken

PLN beïnvloedt je leven. Daarom kunnen we altijd meedenken over verschillende invalshoeken voor publicaties. Denk maar eens aan invalshoeken met betrekking tot zwangerschap of leefstijl. 

Beeldmateriaal

Heb je beeldmateriaal nodig voor een publicatie? Dit leveren we graag aan. In verband met privacy leveren wij mogelijk beeldmateriaal altijd aan in overleg met de persoon die op de foto staat.

contact

Persaanvraag doen

Wil je een persaanvraag doen? We komen graag met je in contact. Je kunt dit formulier ook gebruiken als je op zoek bent naar aanvullende informatie over PLN. Collega’s Marise & Nikki nemen contact met je op, zodat je een afspraak in kunt plannen met voorzitter Pieter Glijnis.