Afscheid van professor dr. Pieter Doevendans

Op vrijdag 20 juni heeft professor Pieter Doevendans afscheid genomen als hoogleraar cardiologie in UMC Utrecht. Professor Doevendans was cardioloog in Utrecht en heeft daar 19 jaar lang leiding gehad van de afdeling cardiologie. Daarnaast was hij betrokken bij veel wetenschappelijk onderzoek, publiceerde honderden artikelen en droeg bij aan belangrijke samenwerkingen.

Voor Stichting PLN is professor Doevendans van groot belang geweest. Als projectleider was hij betrokken bij CURE-PLaN (2019-2024) en op dit moment leidt hij het GEREMY-project. Dit zijn allebei grote onderzoeksprojecten met een budget van miljoenen. De hoogleraar heeft veel betekend bij het verkrijgen van deze beurzen en het aangaan van samenwerkingen. De betrokkenheid van de gezaghebbende cardioloog geeft ons onderzoek veel expertise op het gebied van patiëntenzorg en van wetenschappelijk onderzoek.

De cardioloog zette zich ook in voor het ophalen van geld. In zijn schaarse vrije tijd is Doevendans actief op zijn racefiets. Hij fietste dan ook verschillende keren de Monstertocht. Een ultieme fietstocht van maar liefst 500 km binnen 24 uur op het Noorse asfalt om geld in te zamelen voor de missie van Stichting PLN!

Tekst gaat door onder de video.

Erfelijke hartziektes

Tijdens zijn afscheidsrede stond professor Doevendans nadrukkelijk stil bij erfelijke hartziektes:

“We staan op een kantelpunt waar het gaat om de therapeutische mogelijkheden. Er breekt een periode aan waarbij één injectie onder de huid beter werkt dan zes maanden pillen slikken en soms is één toediening in een ader voldoende om een patiënt te genezen. Dit is ook de reden om extra geld in te zamelen voor onderzoek naar erfelijke hartspierziekten. Deze ziekten laten zeldzame aandoeningen zien waarvoor jullie behandelingen moeten gaan ontwikkelen in samenspraak met de patiënten.”

Tekst gaat verder onder de video.

Erfelijke hartspierziekten leiden tot ernstige aandoeningen zoals ritmestoornissen en hartfalen en in veel gevallen is mechanische ondersteuning van de hartspier en uiteindelijk een harttransplantatie de enige optie. Zeer effectief maar niet genezend. (…) Met gentherapie kunnen we een gen dat defect is, óf helemaal uitschakelen óf zelfs corrigeren. Een alternatief is een extra gen toevoegen als er te weinig eiwit wordt gemaakt. Oftewel voor patiënten met een erfelijke hartspierziekte is genezing op komst of al mogelijk.” Dat zijn woorden die ons uit het hart zijn gegrepen! 

Professor Doevendans heeft veel voor PLN-onderzoek, Stichting PLN en daarmee de PLN-patiënten betekend. Zonder zijn inzet waren we nu niet op dit punt geweest en hadden we cruciale samenwerkingen niet gehad. Professor Doevendans, ontzettend bedankt voor de geweldige bijdrage aan Stichting PLN. Gelukkig hoeven wij nog niet helemaal afscheid te nemen: hij blijft nog betrokken bij de wetenschappelijke adviesraad van Stichting PLN.