Onze Scientific Officer Annet over werken bij de stichting: ‘Wat ik mooi vind aan de stichting is dat wij ervoor zorgen dat onderzoekers juist wél met elkaar samenwerken’

Van Venlo naar Amersfoort, vanuit daar naar naar Boston, om vervolgens terug te keren naar Groningen en nu ook werkzaam in Wieringerwerf! Onze nieuwe Scientific Officer Annet Linders versterkt sinds september 2023 ons team. Dankzij haar kennis en ervaring ondersteunt ze de wetenschappelijke kant van de stichting. Hierin houden we ons bezig met het vinden van een betaalbare behandeling voor PLN. Tijd om met haar te kletsen!

Annet, heel leuk dat je bij ons bent en wat fijn dat je ons team versterkt. Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Annet Linders en ik ben geboren in Venlo. Toen ik 1 jaar oud was, zijn mijn ouders naar Amersfoort verhuisd voor het werk van mijn vader, dus daar ben ik opgegroeid. Tijdens de middelbare school ontwikkelde ik een interesse voor biologie. Dit was specifiek voor de biologie van het menselijk lichaam, dus ik ben biomedische wetenschappen gaan studeren in Utrecht. In het derde jaar heb ik een semester vakken gevolgd aan de National University of Singapore.

Aansluitend heb ik de master Regenerative Medicine and Technology gedaan, een master die focust op de biologie en technologie die te maken hebben met het herstellen van organen. Voor deze master heb ik 10 maanden stage gelopen in Boston. Tijdens deze stage ontmoette ik een promovendus uit Groningen, die werkte in het lab van Peter van der Meer. Hij vertelde me dat ze nog nieuwe promovendi zochten. Ik heb de secretaresse een e-mail gestuurd en zo ben ik in Groningen terecht gekomen voor mijn promotieonderzoek.

Ik heb gekeken naar het effect van chemotherapie (doxorubicine en ribociclib) op het hart van behandelde patiënten. Dat heb ik gedaan met behulp van zogenaamde induced pluripotent stem cells. Dit zijn in het lab aangepaste cellen, die alle celtypen kunnen worden, waaronder ook hartspiercellen. Deze kloppende hartspiercellen kunnen we vervolgens weer in een 3D omgeving stoppen, zodat we zo dicht mogelijk bij het menselijk hart in de buurt komen. Eerder publiceerde ik daar het volgende artikel over. Je kunt ook filmpjes downloaden van kloppende 3D structuren.

Naast mijn werk vind ik het leuk om creatief bezig te zijn. Ik haak bijvoorbeeld graag, maar ik heb ook samen met mijn vriend een konijnenhok gebouwd. Ik lees veel en dan met name fantasy. Muziek speelt ook een belangrijke rol in mijn leven. Ik heb lang pianolessen gehad, maar speel nu veel minder dan ik graag zou willen. Een beetje gitaarspelen heb ik mezelf aangeleerd tijdens de middelbare school en ik bezoek ook graag concerten.”

Hoe ben je met PLN en de stichting in aanraking gekomen? Wat is jouw functie precies?

“Er hing een vacature in de kantine waar ik op heb gereageerd. Ik heb dus zelf geen onderzoek gedaan naar PLN, maar de afdeling waar ik mijn promotieonderzoek deed was er wel mee bezig. Via het onderzoek van anderen heb ik best wel wat achtergrondkennis meegekregen en ik had ook al wel eens gehoord van de stichting. De functie Scientific Officer houdt in dat ik me met de wetenschappelijke kant van de stichting bezighoud. Dit is zeer afwisselend werk en loopt uiteen van het beantwoorden van vragen van patiënten tot het bijwonen van wetenschappelijke congressen en vergaderingen.”

Waarom heb je gekozen voor werken bij de stichting? Hoe sprak onze missie je aan?

“De onderzoekswereld is best wel gefragmenteerd. Wat ik daarmee bedoel, is dat er weinig overleg en samenwerking is tussen verschillende onderzoeksgroepen die aan eenzelfde onderwerp werken. Soms omdat men niet van elkaar weet dat ze aan hetzelfde onderwerp werken, soms ook omdat er angst is dat ideeën van elkaar overgenomen worden.

In de onderzoekswereld zijn publicaties van artikelen in vaktijdschriften heel belangrijk. Wanneer je ‘gescoopt’ wordt, publiceert iemand soortgelijke resultaten sneller dan jij. Hierdoor komt jouw naam niet bij een artikel te staan, en je de eer van het werk niet krijgt. Hierdoor gebeurt onderzoek niet altijd even efficiënt. Wat ik mooi vind aan de stichting is dat wij ervoor zorgen dat onderzoekers juist wél met elkaar in contact komen en samenwerken. Dit is voor het behalen van het doel van de stichting, zo snel mogelijk een betaalbare behandeling bij de patiënt krijgen, natuurlijk essentieel. Ik ben van mening dat we meer van dit soort organisaties nodig hebben om het onderzoek beter te organiseren. Ik werk dus graag mee aan deze betere wereld, door de stichting te ondersteunen.”

Hoe is jouw ervaring binnen de academische wereld?

“Ik heb dus in totaal ongeveer 10 jaar in de academische wereld rondgelopen, waarvan 5 jaar in het onderzoek. Het lab van Peter van der Meer is een zogenaamd translationeel lab. Dat betekent dat we redelijk dicht bij de patiënten blijven. Daarnaast lopen er op de cardiologie afdeling van het universitair medisch centrum Groningen ook genoeg promovendi rond die een klinisch georiënteerd onderzoek doen. 1 keer per week is er het ochtendrapport, waar de ene keer klinische data wordt gepresenteerd, de andere keer experimentele data. Daardoor kreeg ik ook die kant van het onderzoek mee.”

Wat zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden binnen jouw functie?

“Het is nogal een uiteenlopend takenpakket. Ik denk dat mijn belangrijkste taak is om als schakel te fungeren tussen de wetenschappers en Pieter (onze voorzitter) en de patiënten. Daarnaast proberen we ook echt het onderzoek aan te jagen met nieuwe ideeën en adviezen. Ik had bijvoorbeeld ook het vage idee om misschien een database op te bouwen voor onderzoek wat niet gepubliceerd kan worden, om wat voor reden dan ook. Dat moet nog wel verder utigewerkt worden.”

Zijn er uitdagingen die je nu tegenkomt binnen het vinden van een oplossing voor PLN?

“Er zijn nog een aantal uitdagingen die we experimenteel nog op moeten lossen. Een thema lijkt te zijn dat het nog moeilijk is om de therapieën die bedacht worden daadwerkelijk in het hart af te leveren. Er zijn al wel wat oplossingen, maar niks werkt nog 100%. Daarnaast denk ik dat het op de markt brengen van een therapie ook een lang traject is. Dit komt omdat het nieuwe soorten therapieën zijn. Er zijn er al een paar van in de markt, maar nog niet zo veel. Dat maakt het voor organisaties zoals de FDA of EMA lastig om te beoordelen of iets goedgekeurd kan worden.”

Hoe kijk je terug op jouw eerste maand voor en bij de stichting?

“Er kwam een ontzettende berg aan informatie op me af, de stichting is namelijk betrokken bij nogal wat projecten. Ik vond het best uitdagend om daar grip op te krijgen, maar het team is heel leuk en relaxt. Ze gaven me ook de tijd om hier rustig aan te wennen, dus ik zou zeggen: een zeer interessante orkaan. Ik voel me al helemaal thuis bij de stichting.”

Hoe ziet de toekomst voor de stichting (en jouw functie) eruit?

“Met een beetje geluk: heel kort! Als we realistisch zijn, denk ik dat we zeker de komende 10 jaar nog druk zijn met het ontwikkelen van de therapie. Ik vermoed ook dat ik me steeds meer bezig ga houden met de klinische kant van het verhaal, wanneer we écht naar de patiënten toe gaan.”

Ben je benieuwd naar Annet? Ze gaf een presentatie tijdens onze informatiemiddag in Hoorn. Hierin vertelt ze over mogelijke behandelmethoden voor PLN en beantwoordt ze vragen van bezoekers. Bekijk de live-stream met de presentatie van Annet hieronder vanaf 1:25:48:

Blijf op de hoogte

We versturen gemiddeld 1 keer per maand een e-mail naar mensen die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen rondom de stichting en PLN. Zo hebben we het over acties, informatiemiddagen en updates rondom het onderzoek naar PLN.