Erfelijkheid

Vorige week hebben wij een videogesprek gehad met de afdeling Klinische Genetica van het Amsterdam UMC, waaronder met Prof. Dr. Cornel. Het belang van testen en goede informatieverstrekking hebben wij met elkaar besproken.

Als de specialist de diagnose stelt komt er veel op je af. Ook als bij een familielid de diagnose gesteld wordt. In jouw familie is namelijk een erfelijke aanleg aangetoond die een verhoogde kans veroorzaakt op hartklachten.

Familieleden die dit willen, kunnen nu via een bloedafname laten onderzoeken of zij een verhoogde kans hebben op deze aandoening. Broers, zusters, ouders en kinderen van iemand die drager is van de PLN mutatie hebben ieder 50% kans op het dragen daarvan. Ook kinderen van overleden broers of zusters van iemand die deze erfelijke aanleg draagt kunnen deze aanleg dragen en komen voor onderzoek in aanmerking. Wanneer de ouders van iemand met een erfelijke aanleg zijn overleden komen verdere familieleden van beide ouders (broers, zusters of indien zij zijn overleden, hun kinderen) hiervoor in aanmerking.

Bij de diagnose krijg je een familiebrief mee. Het is van belang te proberen de familieleden met deze brief te informeren zodat zij zich, indien zij dit willen, kunnen laten onderzoek.

Hoe werkt het testen?

Als je je wilt laten testen kun je een verwijzing vragen bij je huisarts naar een klinisch genetisch spreekuur. De afdelingen klinische genetica van de academische ziekenhuizen bieden allemaal bijvoorbeeld een telefonisch consult aan en afname van bloed in een streekziekenhuis. De kosten voor het informatieve gesprek op de polikliniek en de eventuele DNA-diagnostiek worden over het algemeen vergoed door de basisverzekering van de ziektekostenverzekering (uitgezonderd enkele natura/budgetverzekeringen). Je kunt dit nakijken in je verzekerings­papieren of navragen bij jouw verzekeringsmaatschappij. Hoeveel je zelf nog moet betalen, hangt af van hoe hoog jouw eigen risico is en of je al een deel van het eigen risico heeft gebruikt.

Wel of niet testen?

Het wel of niet laten testen is een persoonlijke en soms een moeilijke keuze. Voor sommigen is het vanzelfsprekend, voor anderen is het confronterend en eng. Want wat betekent dit voor verzekeringen, hypotheken en mijn werk?

Wij als PLN Stichting vinden testen heel belangrijk. Het kan namelijk zo zijn dat je drager bent en nog geen klachten hebt. Je komt dan onder controle te staan van een cardioloog, die je hart goed in de gaten houdt. Of misschien wordt er een behandelingsmogelijk gevonden waarmee vroegtijdig begonnen moet worden.

Er zijn veel vragen over wel of niet laten testen. Mirjam Bartelsman heeft er een indrukwekkende reportage over gemaakt, welke je hier kunt terugkijken.

Verzekeren

Wij horen vaak dat mensen angstig zijn voor de gevolgen voor (levens)verzekeringen en hypotheken. Dit blijkt in de praktijk allemaal erg mee te vallen. Wij hebben informatie over verzekeringen op een rijtje gezet, dit lees je hier: Verzekeringen. Op de website www.erfelijkheid.nl lees je ook veel informatie onder andere over testen en verzekeringen.

Klinische genetica zien graag dat mensen zich goed laten informeren en een afgewogen besluit nemen. Natuurlijk staan wij ook voor je klaar als je vragen hebt. Je kunt ons bereiken via het contactformulier.

U bent hier:plnheart.org Nieuws Erfelijkheid