De 100: wachten op een donor

Het verhaal achter het wachten op een donor

In het EO-programma ‘De 100: wachten op een donor’ volgt Bert van Leeuwen een groep mensen die soms al jaren wacht op een geschikte donor. Met de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 is ingegaan, is er hoop op meer orgaandonoren in ons land. Is deze verwachting uitgekomen? Is het leven van de deelnemers veranderd? Staan ze nog op de wachtlijst of zijn ze getransplanteerd? De persoonlijke verhalen van zowel de ontvanger als de donor zijn indringend maar geven ook hoop.

UPDATE: Het verhaal van Sabine is maandag 26 april uitgezonden. Via NPOStart.nl kunt u de aflevering terugkijken. Sabine, wij wensen je veel sterkte!

Een van de deelnemers is Sabine (46). Zij heeft net als haar vader de erfelijke hartspierziekte PLN. Haar linker hartkamer wordt steeds wijder, waardoor haar hele hart is aangetast en het bloed niet meer goed door haar lichaam wordt gepompt. Sinds drie jaar heeft zij daarom een steunhart. Ze leeft nu letterlijk op batterijen. Een donorhart kan haar leven redden; net als bij haar vader die 28 jaar geleden al een donorhart kreeg. Sabine vertelt in een interview in het Noord Hollands Dagblad van 20 maart j.l. over leven met een steunhart en wachten op een donorhart. Lees het hele artikel hier. Sabine heeft ook een interview gegeven op NH Radio, luister dit fragment hier (vanaf minuut 49).

Bronnen: https://www.eo.nl/programmas/de-100, Noord Hollands Dagblad en NH Radio

 

 

U bent hier:plnheart.org Nieuws De 100: wachten op een donor