Scientific Officer Annet verdedigt haar thesis en promoveert

Op maandag 8 april was het zover: Scientific Officer Annet Linders verdedigde na 5,5 jaar onderzoek haar PhD-thesis getiteld ‘In vitro modeling of chemotherapie-induced cardiotoxicity’. Inmiddels werkt Annet al een halfjaar voor de stichting. Zij beantwoordt de wetenschappelijke vragen van dragers en draagt zorg voor wetenschappelijke projecten binnen de stichting.

Haar onderzoek richtte zich op het effect van chemotherapieën (doxorubicine en ribociclib) op het hart. Van doxorubicine is het bekend dat het een negatief effect heeft op de functie van het hart, maar het effect van ribociclib is minder goed bekend. Ribociclib is een relatief nieuwe behandeling (2017), terwijl doxorubicine al sinds de jaren 60 gebruikt wordt voor de behandeling van kanker.

Tekst gaat verder onder foto.

Wat was het effect?

Voor haar onderzoek hebben ze één aspect van de werking van doxorubicine in het hart, een versneld verouderingsproces in de hartspiercellen, beter in beeld gebracht. Dit leek op zekere hoogte ook te gebeuren bij behandeling met ribociclib. We hebben voor dit onderzoek gebruik gemaakt van hartspiercellen gemaakt van induced pluripotent stem cells.

Induced pluripotent stem cells kunnen worden gemaakt van huidcellen van patiënten en zijn in staat om bijna alle cellen in het menselijk lichaam te vormen. Dit betekent dus dat we naar hartspiercellen van patiënten kunnen kijken, zonder ze uit het hart te halen. Deze cellen hebben we gekweekt in een 3D-omgeving en behandeld op een manier die lijkt op hoe patiënten behandeld worden. 

Tekst gaat verder onder foto.

Thesis verdedigen

Tijdens een verdediging stellen hoogleraren die te maken hebben met dit onderwerp vragen over de thesis. Er werden erg interessante vragen gesteld die leidden tot leuke discussies. Een verdediging is openbaar, dus er waren ook veel familieleden, vrienden en collega’s bij aanwezig. Om de ceremonie mee af te sluiten, was er een feest/receptie in de Uurwerker. Het was een ontzettend mooie dag (zelfs het weer werkte mee) om samen met, collega’s, vrienden en familie te mogen beleven. 

Belangrijke publicaties:

Evaluation of Senescence and Its Prevention in Doxorubicin-Induced Cardiotoxicity Using Dynamic Engineered Heart Tissues: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666087323001059

A review of the pathophysiological mechanisms of doxorubicin-induced cardiotoxicity and aging: https://www.nature.com/articles/s41514-024-00135-7

Metabolic Maturation of Human Pluripotent Stem Cell Derived Cardiomyocytes by Inhibition of HIF1α and LDHA: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.118.313249

Promotor: Prof. dr. Peter van der Meer

Co-promotor: Dr. Nils Bömer

Leescommissie: Prof. dr. Adriaan Voors, Prof. dr. Robert Passier, Prof. dr. Eva van Rooij

Promotie commissie: Dr. Herman Silljé, Prof. dr. Rudolf de Boer, Dr. Annemiek Walenkamp.

Foto’s zijn gemaakt door Stephan Keereweer, van De Promotie Fotograaf.

Blijf op de hoogte

We versturen gemiddeld 1 keer per maand een e-mail naar mensen die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen rondom de stichting en PLN. Zo hebben we het over acties, informatiemiddagen en updates rondom het onderzoek naar PLN.